Voorbereiden op nieuwe lage BTW-tarief

Geplaatst in: Administratie

Het kabinet is van doel om vanaf 1 januari 2019 het lage btw-tarief van 6% te wijzigen naar 9%. Hierdoor worden onder andere schilder- en stucklussen duurder, net als boodschappen of een bezoek aan de kapper. Maar hoe ga je hier een goede manier mee om in je boekhouding en naar je klanten toe. Belangrijk is om je voor te bereiden op de wijzigingen in je administratie en offertes en de wijzigingen duidelijk naar je klanten communiceert.

Voor alle producten en diensten waar nu het lage btw-tarief van 6% voor geldt zal na 1 januari 2019 het nieuwe tarief van 9% voor gaan gelden. Iedereen krijgt hier dus mee te maken als consument doordat de prijs voor voeding, boeken, kapper, water, etc. omhoog gaat met 3%. Als klusbedrijf krijg je er ook mee te maken als je isolatie-, schilder- of stucwerk uit gaat voeren. Je moet de (zakelijke en particuliere) klant 9% btw in rekening brengen in plaats van 6%.

Waar moet je rekening meer houden:

De belastingdienst wil het eenvoudig houden dus moet je met het onderstaande rekening houden.

  1. Je rekent 6% btw als je de werkzaamheden in 2018 hebt uitgevoerd en voor 15 januari 2019 factureert.
  2. Bij offertes die je in 2018 maakt en in 2019 gaat uitvoeren hou je rekening met 9% btw.

Toch is nog niet alles duidelijk omdat de wet namelijk nog niet is aangenomen door de tweede en eerste kamer. Het kan dus nog zijn dat de wet niet per 1 januari 2019 van start gaat maar wordt uitgesteld naar een later moment.

Grijs gebied

Volgens sommigen mag je de regel ook zo uitleggen: wanneer je een klus pas in 2019 gaat uitvoeren, maar deze wordt al in 2018 volledig betaald je nog het 6% tarief mag rekenen. Echter als deze factuur niet voor eind 2018 wordt betaald moet er alsnog 9% in rekening worden gebracht. Dit betekend weer extra administratieve rompslomp. Zeker als je bedenkt dat je bij consumenten niet meer dan 50% mag vragen op een klus. Daarnaast zijn veel consumenten ook niet bereid de volledige klus vooraf te voldoen. Maar wellicht kun je het prijsverschil van 3% als argument gebruiken om de klant wel voor het einde van het jaar te laten betalen.

Wil je duidelijk naar je klant toe zijn, neem dan onderstaande tekst op in je offertes voor 2019.

In de aanneemsom/prijs van deze offerte is gerekend met het nieuwe BTW-percentage van 9 %. De overheid heeft voorgenomen om met ingang van 1 januari 2019 het lage BTW-tarief van 6% te verhogen naar 9%. Mocht de uitvoeringsdatum van de genoemde werkzaamheden gepland zijn voor de definitieve ingangsdatum van deze wet, dan zal het BTW-percentage van 6% alsnog op de in deze offerte vermelde prijsstelling van toepassing zijn.