Tijd voor mezelf en mijn werk af

Geplaatst in: Administratie, Planning

Een nieuwjaar, de lente of een vakantie brengt altijd een frisse energie met zich mee. We hebben dan vaak zin om van alles te ondernemen. Maar helaas vergeten we vaak om een goede planning te maken, waardoor al die leuke plannen niet altijd gerealiseerd worden. Het gevolg is dat we dingen gaan uitstellen, of erger nog, afstellen. Hier zijn enkele tips om je werk af te krijgen en tijd voor jezelf over te houden.

1. Maak een doordachte planning

  Een planning is essentieel om jezelf deadlines te geven voor opdrachten en taken. Zo krijg je overzicht van wat je nog moet doen en dat geeft rust in je hoofd. Door je aan een planning te houden, voorkom je dat je een taak of afspraak vergeet. Bovendien krijg je beter inzicht in je beschikbare tijd, waardoor je minder snel in tijdsnood komt. Veel ondernemers worstelen met het efficiënt indelen van hun tijd, wat ervoor kan zorgen dat werk en privé door elkaar gaan lopen. Maak gebruik van een handig planningshulpmiddel, zoals een agenda, een planningsbord, een Excel-bestand op je laptop of een van de vele plannings-apps op je smartphone. Kies wat het beste bij jou past. Denk niet alleen aan het plannen van opdrachten en tijd voor administratie, maar ook aan offertes maken en persoonlijke tijd.

  Download hier een eenvoudige Projectplanning

  Alleen voor leden van Op Maat Bouwen of deelnemers aan de training Planning

  2. Reserveer tijd voor jezelf

   In een goede planning is er ook ruimte voor jezelf en je gezin. Het is essentieel om tijd in te plannen om je batterij op te laden. Dus houd hier rekening mee. Door tijd voor jezelf te nemen, ga je met een positief gevoel aan de slag en ben je veel productiever. Klanten zullen dit merken, wat weer kan resulteren in nieuwe opdrachten.

   3. Stel realistische doelen

    Zorg voor een realistische planning. Als je de lat te hoog legt, is de verleiding om het uit te stellen groter. Reserveer bijvoorbeeld standaard 10% extra tijd bovenop de tijd die je denkt nodig te hebben. Op die manier heb je tijd voor eventueel meerwerk of om na het afronden van een klus een ander taakje aan te pakken, je administratie bij te werken, de volgende klus voor te bereiden of gewoon even tijd voor jezelf te nemen.

    4. Een goed begin is het halve werk

     Begin ‘s ochtends met de moeilijkste taken of die waar je het minst zin in hebt. Op die manier heb je die taken al gedaan en hoef je er de hele dag niet tegenop te zien. Als zo’n klus eenmaal is afgerond, voelt de rest van de dag een stuk lichter aan en zul je productiever zijn bij het uitvoeren van de overige taken.

     5. Laat je niet te snel afleiden

      We leven in een digitale wereld, en bijna iedereen is tegenwoordig 24/7 te bereiken via zijn smartphone. Laat je echter niet te veel afleiden. Je hoeft niet direct op alles te reageren; stel bijvoorbeeld vaste tijden in om dit te doen. Bijvoorbeeld ‘s ochtends voordat je aan het werk gaat, tijdens je koffiepauzes of lunch. Je zult merken dat je hierdoor sneller en beter werk kunt leveren en minder stress ervaart.

      6. Leer van je planning

       Niet iedere planning verloopt zoals je van tevoren had ingeschat, maar doordat je een planning hebt gemaakt, zie je veel sneller waar het fout gaat en kun je hier tijdig op inspelen. Zie een planning die in de soep loopt als een leermoment en analyseer waar het precies misging. Hier kun je van leren voor de toekomst, en zo wordt jouw planning een steeds waardevoller hulpmiddel om mee te werken.

       Tip voor je planning:

       • Plan 1 ding dat deze dag/week echt gedaan moet worden.
       • Plan 3 dingen die je deze dag/week ook wilt doen.
       • Plan 5 dingen die je deze dag/week graag zou willen doen als je er tijd voor hebt.
       • Schrijf al je afspraken op, ook privé afspraken.
       • Schrijf aan het eind van de dag twee positieve punten op die je opvielen aan deze dag.

       Wil je beter leren plannen? Doe dan de training ‘Haal meer uit Planning’