Parkeerkosten en de BTW

Geplaatst in: Administratie

Parkeerkosten en de BTW

parkeerkosten en btwRegelmatig wordt de vraag gesteld of er over parkeerkosten wel of geen BTW berekend moet worden.

Het antwoord is JA. Belast je de parkeerkosten door aan je klant, dan bereken je 21% btw over de parkeerkosten. Het maakt niet uit of je zelf wel of geen btw over de parkeerkosten hebt betaald.

BTW op parkeerkosten

Er wordt bij deze kosten onderscheid gemaakt tussen gemeentelijke en commerciële parkeerplaatsen (bijv. parkeergarages). In het eerste geval worden de parkeerkosten gezien als een gemeentelijke heffing voor het parkeren op het terrein, wat in eigendom is van de gemeente. Het wordt dan als een belasting gezien en geldt er geen BTW. Daarom staat er ook geen BTW op het bonnetje. Maak je echter gebruik van een commerciële parkeerplek, zoals in een parkeergarage, bij bedrijven, op een vliegveld, bij evenementen of op P+R terreinen, dan geldt er wel een BTW heffing van 21%. Hier zal de BTW wel apart op de kwitantie staan.
In geval je de kosten wilt doorberekenen aan de klant, reken je altijd 21% btw over de parkeerkosten.

Mobiel parkeerdiensten

Overigens wordt bovenstaande scheiding ook door de aanbieders van mobiel parkeren (Yellowbrick, Parkmobile, Park-line, ANWB, etc.) gehanteerd bij het doorbelasten van deze kosten op hun periodieke facturen. De eventuele extra in rekening gebrachte abonnement- en/of administratiekosten zijn standaard met 21 % BTW belast. Echter laatstgenoemde kosten zijn niet toewijsbaar aan een specifiek klant, dus gelden als algemene bedrijfskosten. Alle doorbelaste BTW kan naderhand weer als voorheffing van de belastingdienst worden teruggevorderd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een overzicht met handige Apps voor ZZP-ers in de bouw.