Franchise

Franchise in de bouw is een optie voor starters en ZZP’ers in de bouw. Niet voor niets noemt men het ‘begeleid ondernemen’. Wanneer je alle starters in de bouw per jaar optelt, maakt echter slechts een heel klein deel van deze mogelijkheid gebruik.

Kort gezegd komt het er op neer dat je onder een landelijk bekende naam opereert en dat je bedrijfsvoering is afgestemd op het formulesysteem dat door de jaren heen ontwikkeld is. Het kan een hele mooie start zijn omdat je kunt terugvallen op de expertise van de franchisegever. Denk daarbij aan publiciteit, marketing, administratie enz. Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden?

Voor sommige slimme starters is het inderdaad het ideale systeem voor een voortvarende start. Eén goede raad: voordat je besluit om als franchiser op pad te gaan, zou je eerst eens bij ons moeten informeren over de voor- en nadelen.  Hét kenniscentrum Op Maat Bouwen zet het haarfijn voor je op een rij.

Meer informatie voor franchisenemers

Elke ZZP’er of startende ondernemer in de bouw zal een afweging moeten maken of franchise inderdaad een optie is. Er zijn de voordelen dat de formule al uit ontwikkeld is en je gebruik kunt maken van de beschikbare systemen voor bijvoorbeeld administratie, calculatie, publiciteit enz.
Op die manier kun je eenvoudig instappen.

Vrijheid en franchise

Besef echter dat je ook een stuk vrijheid opgeeft omdat je je moet houden aan de afspraken die binnen de franchiseformule gelden. Je kunt veel minder je eigen beleid volgen dan wanneer je onder eigen naam start. Een franchisegever zal namelijk niet toestaan dat je afwijkt van het formulebeleid.

Omdat je voor meerdere jaren vastlegt, is het zaak dat je je uitstekend laat informeren hoe de franchiseformule er voor staat. Franchise neemt namelijk ook kosten met zich mee omdat je de franchisegever voor het gebruik van de formule een vergoeding betaalt.

Kort door de bocht komt het erop neer dat je die meerkosten ten opzichte van ‘zelfstandig starten’ ruim moet kunnen terug verdienen door het gebruik van de formule. Levert die meerwaarde dat op, dat staat je niets in de weg om deel te nemen en gebruik van die ervaring te maken. Het betekent wel dat je op het moment van beslissen een goed inzicht moet hebben wat de bestaande franchisenemers aan extra inkomsten genereren. Laat je goed informeren over kosten en looptijd van je samenwerking.

Niet iedereen geschikt voor franchise

Bovendien is niet iedere ZZP’er geschikt voor franchise. Een specialist als een schilder of tegelzetter zal waarschijnlijk de voorspelde omzet niet binnen een allround klusformule halen. Dat geldt ook omgekeerd.

Wat staat je bijvoorbeeld in de weg om eens een paar franchisenemers te bellen met de vraag of ze de opgegeven omzetcijfers in de praktijk kunnen halen? Het alternatief is dat je vrijblijvend contact opneemt met Centrum Op Maat Bouwen. Aan de hand van branchecijfers en onderzoeken kunnen we je laten zien welke norm-omzetten haalbaar zijn in relatie tot de kosten. Dat gesprek is geheel gratis en je kunt dan je eigen afweging maken of franchise een optie is voor jouw bestaande of te starten onderneming is.

Ga direct voor de hele puzzel

Meld je geheel vrijblijvend aan. Kom eens vrijblijvend met ons van gedachten wisselen om te kijken wat we voor jou kunnen doen!

Icoon meld je aan! | Op Maat Bouwen
icoon puzzelstukjes 6 | Op Maat Bouwen