Wegens succes uit je jasje groeien maar door slechte planning geen goed rendement!

Goed plannen is een gave maar ook te leren!. Veel bedrijven zijn kleinschalig begonnen vanuit huis en/of een gehuurde garage. Door de kleinschaligheid is alles goed te overzien. Door groei en de komst van grotere opdrachten wordt het moeilijker om de zaak op orde te houden en alles goed voor te bereiden. Dan plotseling blijkt dat de succesvolle startende ondernemer het niet alleen redt met vakmanschap, het ontbreekt spoedig aan echt ondernemerschap. De eisen daarvoor zijn nu eenmaal anders dan die gelden voor alleen maar timmeren, metselen of stukadoren.

De problemen waar een ondernemer tegen aanloopt liggen niet alleen op het gebied van hoe worden de materialen zo netjes mogelijk verwerkt, maar strekken zich dus uit over vele andere terreinen. Dit geldt zeker op dit moment nu er door wijzigingen in wet- en regelgeving ook in het werkproces en administratieve proces veel wijzigingen zijn door de komende Wet Kwaliteitsborging.

Haal meer uit Planning

Bijvoorbeeld:

 • uitlopen van een opdracht in tijd
 • indelen en uitwerken van meerwerk
 • voldoen aan wet- en regelgeving
 • organiseren van onderaannemers
 • betalingsregelingen treffen
 • betalingstermijnen die grotere klanten hanteren
 • bezig zijn met vervolgopdrachten
 • tijd vrijmaken voor uitvoeren van de kleinere klussen
 • opvangen van calamiteiten bij klanten
 • bijblijven op vak- en ondernemersgebied
 • ruimte houden voor gezin en vrije tijd
 • lopen de financiën mee in de pas van het bedrijf?
 • wordt er niet te veel voorgefinancierd?
 • er moet voldoende tijd zijn om een lange termijn visie te ontwikkelen
Planning binnen een onderneming is daarom van toepassing op de volgende gebieden:
 • Plannen en werk voorbereiden van uit te voeren opdrachten;
 • Ondernemersplanning, waar met het bedrijf naar toe en hoe;
 • Financiële planning

Dat al deze deelgebieden belangrijk zijn voor een onderneming, groot of klein, zal na het lezen van het volgen van de training en het doornemen van het bijbehorende boek “Haal meer uit planning” duidelijk zijn. Vooral kleinere ondernemingen zullen op het bredere gebied van plannen het er wel eens op aan laten komen. Maar door ook in de onderneming structuur te brengen, zal planning behoren tot de vaste activiteiten

De oorsprong van het toepassen van de werkplanning ligt in het feit, dat het mogelijk moet zijn om de uitvoering van een opdracht zonder allerlei verstoringen te laten verlopen. Waarbij enerzijds rekening wordt gehouden met dingen die in de toekomst gaan gebeuren. Anderzijds bepaalde invloeden op toekomstige zaken worden onderkend en mee worden genomen in de uitvoering. Verder moet het ook mogelijk zijn om de voor de uitvoering benodigde hoeveelheden productiemiddelen, zoals arbeid, materialen, materieel en onderaannemer, van tevoren te bepalen op een zodanige manier dat er onderlinge afstemming ontstaat. Afstemming wil niets anders zeggen dat er overeenstemming bestaat tussen de hoeveel arbeid die nodig is om een opdracht uit te voeren; de juiste hoeveelheden materialen op het juiste moment en de daarbij behorende hulpmiddelen. Te veel of te weinig van het een of het ander verstoort het proces en onvoldoende aanwezig zijn van middelen op het juiste moment brengt stagnatie met zich mee. Maar dat is nog niet alles; we gaan ook nog even naar de andere kant van het ondernemen kijken.

Misschien een afgezaagd begrip, toch blijkt deze oude waarheid nog altijd op te gaan: Een goed begin is het halve werk.

Kom naar de training ‘Haal meer uit Planning’

Portret Marianne Koster

Wil je meer weten over hoe je een goede planning maakt, zodat je weet hoe jij je tijd kunt beheersen? Geef je dan op voor de training ‘Haal meer uit Planning’ bij Hét Kenniscentrum Op Maat Bouwen. Deze training wordt gegeven door Marianne Koster. Marianne heeft jarenlange kennis en ervaring met de bouwbranche onder meer als bedrijfsadviseur voor klusbedrijven. . Zij kan als geen ander aangeven waar je op moet letten bij het maken van een goede planning.

Datum:                        nader te bepalen

Locatie:                       Maanlander 6a, 3824 MP te Amersfoort

Tijd:                             Aanvang training 9:00 (inloop va 8:30) tot 16:00

Voor leden Op Maat Bouwen/VLOK:                        € 195,- excl. btw. (incl. trainingsboek)
Voor niet leden Op Maat Bouwen/VLOK                     € 245,- excl. btw. (incl. trainingsboek)
Prijs is inclusief koffie/thee en lunch

Geef je nu direct op voor de training ‘Haal meer uit Planning’ !

  Terug naar het trainingsoverzicht