Software updates voer ze uit!

Geplaatst in: Tech

Je wilt nog even snel die offerte versturen of de rekening voor het werk wat je net hebt afgerond. Je zet je computer aan en ja hoor! Software updates. Daar zit je net niet op te wachten, wat doe je sla je hem over en denk je ‘dat komt later wel’ of voer je het toch maar meteen uit?

Herkenbaar? Vast wel.

Het is slim om de software updates direct uit te voeren, wacht je dan lopen je ICT-systemen het risico besmet te raken met schadelijke software. De software updates repareren kwatsbaarheden in je software en dat maakt dat je beter beschermt bent tegen cybercriminaliteit.

Wat houdt updaten in?

Zakelijk en privé maak je gebruik van verschillende IT-systemen waar software voor nodig is om er goed gebruik van te kunnen maken. Denk hierbij aan mailprogramma’s, webbrowser, besturingssysteem, website, calculatie/offerteprogramma’, etc. Met software updates hou je deze IT-systemen actueel. Maar ook veel apparaten maken gebruik van software, zoals je smartphone, tablet, router, server of andere slimme apparaten in je huis of bedrijf. Voor deze apparaten gelden ook software updates die uitgevoerd moeten worden, zeker als ze in verbinding staan met het internet.

Verschillende soorten software updates

Je kunt grofweg twee verschillende soorten software updates onderscheiden, namelijk functionele updates en beveiligingsupdates. De functionele updates maken je software mooier, stabieler of beter. Er worden bijvoorbeeld extra functies in je programma toegevoegd waardoor je makkelijker met de software kan werken. Dit type updates hebben geen dringend karakter en kun je eventueel uitstellen.

Beveiligingsupdates kun je het beste direct uitvoeren. Deze software updates zorgen ervoor dat kwetsbaarheden in je software worden gerepareerd. Dit wordt ook wel ‘patchen’ genoemd. Door een beveiligingsupdate of security patch meteen uit te voeren werk je altijd met de veiligste software versie.

Waarom is het belangrijk updates uit te voeren

Alles werkt goed, dus waarom is die software update nodig? Doordat je de beschikbare updates installeert werk je altijd met de nieuwste en veiligste versie van je software. Daarnaast krijg je van software leveranciers geen updates meer van zwaar verouderde software. Maar ook support vragen zullen niet meer beantwoord worden door de leveranciers. Reden is dat in de oude software die jij nog gebruikt veel kwetsbaarheden zitten waardoor de leverancier een goede werking niet meer kan garanderen.

Zwakke plekken in software van apparaten die met internet zijn verbonden kunnen een digitale aanvaller toegang tot je apparaten en/of gegevens geven. Een cybercrimineel kan bijvoorbeeld toegang krijgen tot je bedrijfsnetwerk en op zoek gaan naar financiële data, persoonsgegevens van klanten en personeel. Ook kunnen ze je bestanden versleutelen, waardoor jij er niet meer bij kunt.

Tips bij software updates

  • Voer beveiligingsupdates altijd direct uit.
  • Check belangrijke systemen regelmatig. Zoals systemen die 24/7 online zijn en programma’s die contact maken met internet.
  • Vervang oude systemen of koppel ze los van internet.
  • Werk zoveel mogelijk in de cloud, hier is de leverancier verantwoordelijk voor de updates en werk je altijd met de nieuwste, beste en veiligste versie.
  • Zet indien mogelijk de optie ‘automatisch updaten’ aan.
  • Met het regelmatig opnieuw opstarten van je IT-systemen weet je zeker dat de updates goed zijn verwerkt. Vaak wordt dit na een update ook door je systeem gevraagd, zo niet doe het dan zelf.

Wil je meer weten over cybercriminaliteit, kijk dat ook eens op de site van de Kamer van Koophandel.