tweestaps verificatie

Tweestaps verificatie app hoe werkt het en welke kies je!

Geplaatst in: Tech

In het artikel ‘Tweestapsverificatie: Wat, Waarom en Hoe’ wordt kun je lezen waarom het belangrijk is. In dit artikel leggen we uit hoe een tweestapsverificatie app werkt en waar je op moet letten als je er een kiest.

Hoe werkt een verificatie app

Een verificatie app is een extra beveiligingslaag die een code genereerd op je smartphone. Als het wachtwoord en de nieuw gegenereerde code kloppen, kan er ingelogd worden. De werkwijze die bij de meeste websites werkt is dat de verificatieapp een code genereerd die je met de hand op de website moet invullen. De code is vaak een beperkte tijd geldig waarna er weer een nieuwe code wordt gegenereerd.

Bij sommige apps is het mogelijk dat er een ‘pushbericht’ op je smartphone te ontvangen, daarin wordt gevraagd of je akkoord bent met het inloggen. Klik je op accepteer, dan ben je binnen.

Het aanzetten van tweestapsverificatie op een website gaat veelal via het instellingenmenu optie beveiligen. Kies je hier voor tweestapsverificatie dan geeft deze je een QR-code. De QR-code scan je vervolgens met je verificatie app, die vervolgens een sleutel in je systeem plaatst.

Vanaf nu wordt er nadat je je gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevuld op de inlogpagina van de website om een code gevraagd. Open dan de app op je smartphone, je ziet vervolgens een code bij de website waar het om gaat. Deze code vul je vervolgens in. Op basis van de sleutel die is aangemaakt wijzigt de code iedere 30 seconden.

De website controleert de code van dat moment klopt en heeft de app nog geen nieuwe code aangemaakt, dan gaat de website akkoord en geeft je toegang.

Het klinkt misschien omslachtig, maar in de praktijk valt het best mee. Als de tweestapsverificatie eenmaal is aangemaakt went het erg snel.

Kiezen van een verificatie app

Bij het kiezen van een goede verificatie app kijk je naar de volgende punten

  • Is de app gebruiksvriendelijk
  • Is er goede ondersteuning
  • Kunnen nieuwe accounts makkelijk worden toegevoegd
  • Is het mogelijk de app te synchroniseren op meerder apparaten
  • Hoe overzichtelijk is de app
  • Hoe beoordelen gebruikers de app

Welke tweestapsverificatie apps zijn er

Er zijn veel authenticatieapps die je kunt gebruiken, soms in combinatie met een wachtwoordmanager (ook heel verstandig lees het artikel over Wachtwoordmanagers), maar welke kies je. Om je al een beetje op weg te helpen bespreken we hier kort 3 apps die veel worden genoemd door verschillende sites.

AUTHY

Wil je een verificatieapp die gemakkelijk is in gebruik, dan is Authy wat voor jou. Door gebruik van iconen is de app erg overzichtelijk. Deze app maakt veilig cloud backups, zodat je er ook bij kan als je smartphone kwijt is of wordt gestolen. Het is een app die je op meerdere apparaten kunt gebruiken. Nadeel is dat er alleen een Engelstalige website is. Lees meer

LASTPASS AUTHENTICATOR

Maak je al gebruik van de wachtwoord manager van LastPass, dan is LastPass Authenticator app een aan te raden optie omdat beide programma’s samen een ijzersterke beveiliging bieden. Ook hier wordt een veilige cloud backups gemaakt en op meerdere apparaten te gebruiken.  Lees meer

GOOGLE AUTHENTICATOR

Veel mensen hebben al een googleaccount en dan is het misschien een kleine stap om ook voor Google Authenticator te kiezen en dat is een prima keuze. Het is makkelijk in gebruik maar minder overzichtelijk dan Authy. De app ondersteunt talloze diensten, werkt gemakkelijk en snel en biedt uitgebreide ondersteuning. Deze app biedt ook een back-up functie zodat je alsnog kunt inloggen als jij je smartphone bent kwijtgeraakt. De app is gratis te downloaden. Lees meer

In de apps stores van Google en Apple zijn nog veel meer verificatie apps te vinden ieder met weer eigen voor- en nadelen.