Gebruik wachtwoordmanagers om je wachtwoorden veilig te houden

Wachtwoordmanagers, welke kies je?

Geplaatst in: Tech

Wist je dat we gemiddeld 22 wachtwoorden moeten onthouden voor verschillende sites? Bij voorkeur moeten deze wachtwoorden ook nog eens sterk en uniek zijn. Lukt het jou om ze allemaal te onthouden of heb je net als veel anderen één wachtwoord voor verschillende sites?

Er zijn oplossingen die je kunnen helpen bij het onthouden, bijhouden en maken van goede veilige wachtwoorden. Het voordeel is dat jij dan nog maar één wachtwoord hoeft te onthouden. Uit tests van onder andere de Consumentenbond en Computertaal komen onderstaande wachtwoordmanagers als beste uit de bus.

LastPass

Bij beide tests komt LastPass (Premium) als een goede keuze naar voren omdat het gebruiksvriendelijk is en een Nederlandse vertaling heeft (hoewel dit een enkele keer krom is). LastPass helpt je ook bij het onderhouden van je wachtwoorden en je online veiligheid d.m.v. een check. LastPass kun je gratis gebruiken, wil je echter meer dan zijn er betaalde versies. De kosten vallen mee, voor de premium versie betaal je 34,80 per jaar. Bij de betaalde versie kun je tevens meerdere gebruikers aanmaken en een tweestaps- authenticatie toevoegen voor meer veiligheid. De consumentenbond vond dit de Beste Koop.

Dashlane

Ook Dashlane (Premium) behoort bij beide tot de favorieten. Ook dit programma is gebruiksvriendelijk en heeft veel mogelijkheden en is uitwisselbaar tussen alle soorten apparaten. Het beschikt niet over een Nederlandse vertaling (= Engelstalig) en is iets duurder (Premiumversie kost € 39,96 per jaar) ten opzichte van andere managers. In vergelijking met LastPass is de gratis versie minder bruikbaar, naast synchronisatie ontbreekt namelijk ook toegang via de Dashlane-website. Dashlane is vooral een off-line toepassing, in de premium versie is de online versie wel te activeren.

En verder

Naast bovenstaande wachtwoordmanagers zijn er nog veel meer, voor hen geldt dat sommige veiliger zijn, maar minder flexibel of je hebt meer kennis nodig om het programma te gebruiken. Andere zijn minder uitgebreid, minder veilig, duurder of moeilijker in gebruik. Hoe dan ook; het gebruik van een wachtwoordmanager is over het algemeen veiliger dan je wachtwoorden opslaan en bijhouden in een Excel-bestand of browser. Je gegevens worden goed versleuteld en alleen jij bent in het bezit van je hoofdwachtwoord. Kwaadwillende, overheden of de bedrijven achter de datakluizen, kunnen er niet bij.

Enkele tips bij gebruik wachtwoordmanagers

  1. Zorg dat je hoofdwachtwoord zeer sterk is, want dit is de sleutel tot al je andere wachtwoorden.
  2. Maak gebruik van je wachtwoordmanager om zwakke wachtwoorden te wijzigen in sterke. Dashlane en LastPass kunnen je hier goed bij helpen
  3. Maak gebruik van tweetrapsauthenticatie. Naast je hoofdwachtwoord voor de wachtwoordmanager gebruik je dan een extra inlogmiddel, bijvoorbeeld via een app op je telefoon.
  4. Maakt niet gebruik van het automatisch invullen van je wachtwoord bij je bank- of e-mailaccounts. Bij Dashlane en LastPass kun je dit per site in- of uit schakelen.
  5. Zowel Dashlane als LastPass hebben de mogelijkheid om iemand die jij vertrouwd noodtoegang te geven tot je datakluis bij overlijden.

Hierbij de links naar de genoemde wachtwoordmanagers