Tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie: Wat, Waarom en Hoe

Geplaatst in: Tech

Nee, dit gaat niet over nog meer wachtwoorden, wel over het beter beveiligen van je account tegen hackers.

Cybercriminaliteit neemt steeds meer toe en hackers worden ook steeds slimmen. Dat betekent dat jij ook slimmer moet worden en beter op moet letten. Helaas is niet iedereen een IT-expert. Voor ons die minder kennis hebben van automatisering en het graag simpel willen houden geven we hier uitleg over wat tweestapsverificatie is, waarom het belangrijk is en hoe je dit op eenvoudige wijze kunt gaan gebruiken.

Wat is tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie is een extra beveiliging voor het inloggen bij accounts. Als je nu op een account inlogt met een gebruikersnaam en wachtwoord is dat éénstapsverificatie. Bij tweestapsferificatie wordt er bijvoorbeeld nog een extra vraag gesteld waarop jij het antwoord weet of er wordt bijvoorbeeld een sms bericht naar je telefoon gestuurd met een code die je moet invullen.

Maak je gebruik van een smartphone, dan kun je ook een verificatie app gebruiken. Deze genereerd een extra inlogcode voor je verschillende accounts. Deze manier van beveiligen is veiliger dan het gebruik van een code via sms-bericht. Meer over verificatieapps lees je in ‘Tweestaps verificatie app hoe werkt het en welke kies je!

Kortom er wordt dus via twee stappen gecontroleerd dat je bent wie je zegt dat je bent voordat je toegang krijgt tot je account.

Waarom is tweestapsverificatie zo belangrijk?

Het online legitimeren verliep lange tijd door gebruik te maken van een combinatie van gebruikersnaam en (zelfgekozen) wachtwoord. Dat is niet veilig want deze gegevens kunnen gestolen of onderschept worden. Veel mensen gebruiken vaak dezelfde combinaties van gebruikersnaam en wachtwoord. Andere accounts zijn dan ook kwetsbaar geworden voor een hack als van één account de gegevens in verkeerde handen vallen. Door een extra beveiliging toe te voegen in de vorm van tweestapsverificatie is er nog altijd een externe verificatie nodig. Hiermee maak je het moeilijker voor hackers en andere kwaadwillende je account te misbruiken.

Tegenwoordig wordt door steeds meer diensten aangeraden gebruik te maken van tweestapsverificatie om de veiligheid bij het inloggen te versterken en de kans op een hack te minimaliseren. Steeds meer onlinediensten waar je persoonlijke en/of financiële diensten bij gebruikt zullen tweestapsverificatie aanbevelen en/of verplicht stellen.

Met tweestapsverificatie vermijd je dat hackers op een eenvoudige manier je account kunnen binnendringen door gebruik te maken van een gestolen wachtwoord. De hacker zal eerst moeten bewijzen dat hij écht jou is. Tot nog toe hebben hackers nog geen goede manieren gevonden om tweestapsverificatiecodes massaal te stelen bij verificatieapps. Bij tweestapsverificatie via sms is het eenvoudiger de code te onderscheppen doordat criminelen je provider soms weten te overtuigen jouw nummer over te zetten op hun simkaart.

Hoe stel je tweestapsverificatie in?

Kijk eerst eens naar accounts die belangrijk zijn, zoals accounts waarmee je communiceert, sociale media, je website, online opslag, DigiD, je Microsoft en googleaccount. In deze accounts zijn vaak persoonlijke, financiële, zakelijke gegevens of belangrijke bestanden opgeslagen. Je wilt niet dat deze in verkeerde handen komen dus begin daarmee.

Log vervolgens op je account in en ga naar instellingen. Meestal zie je daar de optie beveiliging of privacy staan. Daar kun je de stappen volgen om de tweestapsverificatie in te stellen. Helaas is de procedure niet voor elk account hetzelfde.

Meer over beveiligen

Wil je meer weten over authenticatieapps waarmee je tweestapsverificatie kunt instellen lees dan ‘Tweestapsverificatie app hoe werkt het en welke kies je!
Heb je veel wachtwoorden en wordt het onthouden hiervan lastig, maakt dan gebruik van een wachtwoord manager. In het artikel over ‘Wachtwoordmanagers‘ leggen we hier meer uit.
Meer tips over hoe jij je bedrijf digitaal kunt beveiligen lees je in ‘Cybercrime wordt steeds erger‘ of bekijk de videoserie Veilig & online ondernemen van KVK Beyond Business.