Let op voor spookfacturen, phishingmails, bankpasfraude en nog veel meer

Cybercrime het wordt steeds erger

Geplaatst in: Nieuws, Tech

In de media hoor je steeds vaker berichten over cybercrime, datalekken en bedrijven of websites die gehackt zijn. Tijdens de coronapandemie is deze vorm van criminaliteit ook nog eens explosief gestegen. Het is dus zaak om jezelf hiertegen te wapenen.

Criminelen zullen altijd proberen om gegevens van je te stelen, je onder druk te zetten of op andere wijze rijker van je te worden. Het is daarom van belang om ze het zo moeilijk mogelijk te maken. Hier een paar tips waarmee je direct aan de slag kunt.

 1. Zorg voor unieke wachtwoorden
  Heb je veel wachtwoorden die je moet onthouden, maar dan gebruik van een wachtwoordmanager, je leest er hier meer over.
 2. Maak gebruik van tweestapsverificatie (2FA)
  Door je identiteit in twee stappen te verifiëren maak je het criminelen moeilijker. Hoe en wat dit is lees je hier
 3. Instaleer de laatste updates van je programma’s
  De updates van programma’s zijn er niet voor niets, zo zorgen ervoor dat criminelen niet via verouderde codes misbruik kunnen maken. Zwakke plekken in de software worden door updates gerepareerd.
 4. Zorg voor goede antivirussoftware
  Hiermee hou je de criminelen op afstand en je signaleert sneller een probleem in je beveiliging. Windows levert ‘Defender” standaard bij computers, hoewel dit steeds beter wordt is dit niet de beste beveiliging voor je computer volgens de consumentenbond in hun vergelijking van september 2020. De consumentenbond geeft aan dat ‘Eset Internet Security’ als beste uit de test kwam en dat ‘Avira Free Security’ als beste koop wordt beoordeeld. In totaal zijn er 23 antivirusprogramma’s getest waarvan er 16 een 7 of hoger scoren.
 5. Maak regelmatig een back-up van je bestanden
  Met een back-up ben je minder gevoelig voor afpersing. Je hebt immers een je bestanden nog en zal alleen die gegevens missen die liggen tussen het moment van de laatste back-up en de hack.

Een hack kan grote gevolgen hebben voor jou en je bedrijf. Wacht daarom niet tot het een keer verkeerd gaat maar onderneem nu actie. Wil je meer weten over wat je allemaal kunt doen om veilig online te ondernemen bekijk de videoserie Veilig & online ondernemen van KVK Beyond Business.