Training Haal meer uit Calculatie

Trainingen nut en noodzaak of flauwekul?

Geplaatst in: Training

Recent leidde ik een cyclus van twee trainingen bij Op Maat Bouwen in samenwerking met VLOK; het ging om calculeren en offreren. Nou ja, niets spectaculairs, het was min of meer routine en vroeg weinig voorbereiding. Uit de losse pols?

Niets spectaculairs

Eigenlijk wist ik wel beter, zou ik bijna zeggen, ook al is de te behandelen stof al zo oud, stoffig wordt het nooit, want het is iedere keer weer nieuw. Dat klinkt tegenstrijdig. Dat is het niet.

Neem calculeren, geen opdracht is hetzelfde, geen materiaal is het zelfde, arbeid vraagt inzicht en inzicht leidt tot overzicht. Aandacht voor een goede begroting, waar je ook nog eens wat aan kunt verdienen, kan en mag niet verslappen.

Dat zelfde geldt voor offreren. Er veranderde nogal wat in de afgelopen jaren (en we zijn er nog niet), klanten worden mondiger, concurrentie zal er altijd blijven, voorwaarden veranderen en de vraag naar kwaliteit wordt groter. Vraag is daarom hoe je de meest onderscheidende offerte kunt samenstellen die nog niet eens de goedkoopste hoeft te zijn, maar waarvan de klant vindt dat jij de klus moet maken.

Altijd spannend

Het is altijd weer spannend en vooral boeiend om met een (nieuwe) groep deelnemers aan de slag te gaan. Wat voor de één logisch is, is voor de ander nieuw en andersom. Daarom was het ook deze keer weer bijzonder interessant om de deelnemers op weg te helpen, ze alle hoeken en gaten van een begroting en een offerte te laten zien, tijd te hebben voor wat extra hulp, recepten aan te reiken voor een uitgebreid offertemenu en heeeeeeeel veeeeeeeeeeel tips te geven om de concurrentie voorbij te streven. En…. intussen samen met plezier door de stof en ervaringen heen te wandelen. Heerlijk.

Wat denk je, wil jij die uitdaging ook aangaan? Schrijf je bij de eerst volgende gelegenheid in en ervaar dat trainingen nut en noodzaak zijn en beslist geen flauwekul en nog leuk zijn ook.

Wim van Doesburg Siljan Bedrijfsadvies

Wim van Doesburg