
Prijs verhogen door hogere kosten?
De afgelopen maanden is zo’n beetje alles waar je geld aan uitgeeft duurder geworden, je inkoop materialen, prijs van de diesel, inhuur arbeid, etc. Denk je er nu ook aan om je prijzen te verhogen en hoe je dat aan je klanten moet vertellen. Accepteren zij een prijsverhoging?
Waarom stijgen de prijzen
Zoals je in de artikelen ‘Het is een stuk duurder om een huis te (ver)bouwen’ en ‘Installateurs zien prijzen stijgen en leveringen haperen’ hebt kunnen lezen zijn een aantal producten veel schaarser geworden en zijn er problemen met leveringen. Daardoor zijn de prijzen omhoog gegaan. Daarnaast zijn consumenten meer geld gaan besteden aan hun woning nu ze niet op vakantie konden. Dit heeft de vraag naar bouwproducten doen stijgen. Omdat de vraag nu hoger is dan het aanbod, stijgen de prijzen.
Je prijs verhogen
Je wilt natuurlijk niet in de problemen komen doordat je bedrijfskosten en inkoop stijgen maar jouw prijs niet. Veel ondernemers vinden het lastig om een prijsverhoging aan vaste klanten te communiceren. Dit hoeft geen probleem te zijn als je maar goed onderbouwt waar die prijsstijging vandaan komt. Een klant wil een eerlijke prijs betalen, maar weet vaak niet wat een eerlijke prijs is. Bij een algemene (jaarlijkse) prijsverhoging zou je de inflatiecijfers van het CBS kunnen gebruiken. Deze cijfers geven aan welke prijsstijging in jouw branche gebruikelijk is. Je onderbouwt je prijsverhoging dan met officiële cijfers.
Heb je last van snel stijgende grondstofprijzen, zoals nu bij staal, koper en hout, dan kan dat ook een reden zijn om je prijs te verhogen of een extra regel hieromtrent in je offerte op te nemen. Het is in dit geval belangrijk om dit goed naar je klant te communiceren. Je wilt bij het maken van de offerte niet te duur zijn en een goede concurrerende prijs ten opzichte van je concurrenten neerleggen, maar je wilt ook niet in de problemen komen als de prijs wel ineens omhoogschiet.
In dit geval kun je in je offerte alvast rekening houden met hogere grondstofprijzen door je marge op materiaal wat op te schroeven. Een andere mogelijkheid is om een regel in je offerte op te nemen dat als de materiaalprijzen meer dan 4% stijgen in de periode tussen het maken van de offerte en het daadwerkelijk bestellen van het materiaal dat dan de prijsstijging mag worden doorberekend aan de klant. (de 4% regel is een standaard die wordt gebruikt in de bouw) Let er wel op dat je dit ook tijdig communiceert naar je klant zodat die niet voor verrassingen komt te staan. Het kan zijn dat de klant dan alsnog voor een ander materiaal kiest, om onder aan de streep toch uit te komen op een voor hen acceptabel bedrag.
Conclusie
Een prijsverhoging is geen probleem mits je het goed onderbouwt en tijdig met je klant communiceert.