Pas op, het is vakantietijd

Geplaatst in: Administratie, Nieuws, ZZP

Ieder jaar weer weten criminelen goed gebruik te maken van de vakantietijd. Bij bedrijven zijn mensen vaak minder alert doordat iemand anders dan normaal de post en/of mail afhandelt. Ondernemers hebben het vaak druk, voor de vakantie kan beginnen, moeten nog een paar klussen worden opgeleverd. Criminelen spelen hier handig op in door spooknota’s/aanmaningen te sturen of phishingmail. Je wilt niet het risico lopen dat er beslag wordt gelegd of dat je bankpas wordt geblokkeerd dus zonder goed te lezen of op te letten betaal je de rekening of klik je op de bijgevoegde link.

Let goed op tijdens de vakantietijd

Blijf goed opletten en vertrouw je het niet, klik dan niet op de link of betaal de factuur/aanmaning niet. Op de site van www.fraudehelpdesk.nl kun je vinden welke spooknota’s in omloop zijn en welke phishingmails. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met het Servicekantoor van De Vakman. We zien op dit moment het aantal phishingmails alweer toenemen en dat zal de komende maanden alleen maar meer worden. Blijf dus alert.

Enkele tips om geen slachtoffer te worden tijdens vakantietijd

Onderstaand een aantal van de meest voorkomende fraudes waar ondernemers mee te maken kunnen krijgen. Klik op de link voor uitgebreide informatie en tips. Voorkom dat je slachtoffer wordt.

  • Acquisitiefraude: versturen van spookfacturen, telefonisch misleiden of misleiden via een vertegenwoordiger.
  • Identiteitsfraude: illegaal gebruikmaken van persoonsgegevens (via Phishing), bijvoorbeeld voor een bestelling via internet.
  • Slamming: ongewild overzetten van de ene telefonieaanbieder naar de ander (ook wel lijnkaping). De Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwt voor lijnkaping.
  • Voorschotfraude (419-fraude): tegen een voorschot wordt u onterecht een hoge vergoeding beloofd.
  • Afpersing: eisen van een geldbedrag, onder dreiging van bijvoorbeeld geweld of het openbaar maken van belastende informatie.

Ga je op vakantie; let dan ook goed op wat je post op de Social Media. Als je iedereen laat weten dat je op vakantie bent en je je woning onbeheerd hebt achtergelaten, is dat ook een mooie gelegenheid voor criminelen om even langs te komen.

Op Maat Bouwen wenst iedereen een fijne en veilige vakantietijd.