phishing

Marktplaats-oplichters spelen in op ontwikkelingen

Geplaatst in: Nieuws

Marktplaats wil de veiligheid en kans op fraude zo klein mogelijk maken met initiatieven als ‘Betaalverzoeken met iDeal’ en de ‘Gelijk Oversteken Service’. Oplichters weten hier helaas op slinkse wijze op in te spelen. Website fraudehelpdesk.nl waarschuwt gebruikers alert te zijn. De Marktplaats-oplichters misbruiken de nieuwe initiatieven door te doen alsof ze zelf eerder opgelicht zijn. Hierom is de oplichter in kwestie zogenaamd bang om geld over te maken naar een verkeerde bankrekening. Het zou fijn zijn als je je IBAN zou kunnen bevestigen door op de meegestuurde link te klikken.

fraudeValse link

Het is mogelijk dat je denkt dat deze link te maken heeft met de veiligheidsupdates van de online verkoopplaats. Klik niet op de link! Het verwijst naar een valse website die sprekend lijkt op de echte pagina van Marktplaats. Via deze nepsite word je doorgeleid naar een andere valse pagina van je bank. Hier kun je zomaar slachtoffer worden van de één-cent-truc.

Gelijk-oversteken-service

Een andere manier waarop oplichters inspelen op de ontwikkelen bij Marktplaats is door misbruik te maken van de ‘Gelijk Oversteken Service’. Je ontvangt een SMS waarin staat dat je je bankrekening zogenaamd opnieuw moet bevestigen. De website waar je dit volgens het bericht zou moeten doen, is een phishingsite.

Advies

De Fraudehelpdesk adviseert gebruikers van Marktplaats alert te blijven. In ons hulpartikel over het voorkomen van oplichting bij (ver)kopen via een handelssite kun je meer adviezen vinden.
Bron: Fraudehelpdesk.nl