Kwart huiseigenaren geen moeite met zwartwerkers

Geplaatst in: Nieuws

Kwart huiseigenaren geen moeite met zwartwerkers

Een kwart van de Nederlandse huiseigenaren heeft geen moeite klussers zwart te betalen, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Iets minder dan de helft van de 1.063 ondervraagde leden van Vereniging Eigen Huis heeft geen goed gevoel bij zwart betaalde klussen, maar doet er wel aan mee.

Financieel voordeel

Het belangrijkste argument om een klus zwart te betalen is volgens een derde van de respondenten het financiële voordeel. Iets meer dan 20 % zegt dit wel te moeten omdat ze de kosten anders niet kunnen opbrengen. Dat het btw-tarief op klussen is teruggedraaid van 6 % naar 21 %, helpt volgens driekwart van de respondenten zwart werk daarom alleen maar in de hand.

Vooral rekeningen van klusjesmannen, schilders, stukadoors, tuinmannen en aannemers worden weleens buiten het zicht van de fiscus betaald, zo vermoedt een ruime meerderheid van de ondervraagden. Met name de 60-plussers onder hen hebben hier moeite mee, omdat het ingaat tegen de wet.

Acceptatie

Toch lijkt zwartwerken steeds meer geaccepteerd onder huiseigenaren. Een kwart van hen heeft er totaal geen moeite mee geen belasting te betalen over een rekening. Iets meer dan 45 % van de 60-plussers vindt dit begrijpelijk als de opdrachtgever een laag inkomen heeft. Slechts eenvijfde van de ondervraagden keurt zwart betaalde klussen per definitie af.

Risico’s

Zwart laten klussen is niet zonder risico’s, aangezien de kwaliteit van de werkzaamheden niet op papier wordt gegarandeerd. Voor 25 % van de huiseigenaren is dit reden genoeg geen zwartwerkers in te huren. Ook als zwartwerker schade veroorzaakt, heeft de huiseigenaar een probleem. Verzekeraars kunnen een claim dan geheel of gedeeltelijk afwijzen. Ten slotte riskeert een huiseigenaar zijn hypotheekrenteaftrek als de zwart betaalde klus met van de bank geleend geld wordt betaald.

Bron: Vereniging Eigen Huis