Meer informatie voor franchisenemers

Elke ZZP’er of startende ondernemer in de bouw zal een afweging moeten maken of franchise inderdaad een optie is. Er zijn de voordelen dat de formule al uit ontwikkeld is en je gebruik kunt maken van de beschikbare systemen voor bijvoorbeeld administratie, calculatie, publiciteit enz.
Op die manier kun je eenvoudig instappen.

Besef echter dat je ook een stuk vrijheid opgeeft omdat je je moet houden aan de afspraken die binnen de franchiseformule gelden. Je kunt veel minder je eigen beleid volgen dan wanneer je onder eigen naam start. Een franchisegever zal namelijk niet toestaan dat je afwijkt van het formulebeleid.

Omdat je voor meerdere jaren vastlegt, is het zaak dat je je uitstekend laat informeren hoe de franchiseformule er voor staat. Franchise neemt namelijk ook kosten met zich mee omdat je de franchisegever voor het gebruik van de formule een vergoeding betaalt.

Kort door de bocht komt het erop neer dat je die meerkosten ten opzichte van ‘zelfstandig starten’ ruim moet kunnen terug verdienen door het gebruik van de formule. Levert die meerwaarde dat op, dat staat je niets in de weg om deel te nemen en gebruik van die ervaring te maken. Het betekent wel dat je op het moment van beslissen een goed inzicht moet hebben wat de bestaande franchisenemers aan extra inkomsten genereren. Laat je goed informeren over kosten en looptijd van je samenwerking.

Bovendien is niet iedere ZZP’er geschikt voor franchise. Een specialist als een schilder of tegelzetter zal waarschijnlijk de voorspelde omzet niet binnen een allround klusformule halen. Dat geldt ook omgekeerd.

Wat staat je bijvoorbeeld in de weg om eens een paar franchisenemers te bellen met de vraag of ze de opgegeven omzetcijfers in de praktijk kunnen halen? Het alternatief is dat je vrijblijvend contact opneemt met Centrum Op Maat Bouwen. Aan de hand van branchecijfers en onderzoeken kunnen we je laten zien welke norm-omzetten haalbaar zijn in relatie tot de kosten. Dat gesprek is geheel gratis en je kunt dan je eigen afweging maken of franchise een optie is voor jouw bestaande of te starten onderneming is.