coronavirus

Corona maatregelingen bedrijven op een rijtje

Geplaatst in: Nieuws, ZZP

Het zal je inmiddels wel duizelen van alle informatie die er op je afkomt i.v.m. de coronacrisis. De overheid, banken, kredietinstellingen en meer hebben allemaal corona maatregelingen aangekondigd. Inmiddels hebben veel maatregelen vorm gekregen, maar blijkt dat door de snelheid waarmee dit is gebeurt er soms ook groepen tussen het wal en schip belanden.

In de komende tijd zullen daarom nog aanpassingen op de corona maatregelingen gaan plaatsvinden. Zo zullen ook de groepen die nu wel hulp nodig hebben maar nu geen aanspraak kunnen maken worden geholpen. Blijf goed in de gaten te houden welke corona maatregelingen worden genomen en of dit voor jouw bedrijf van toepassing is.

corona maatregelen bedrijven overheid

KvK corona maatregelingen check

De kamer van koophandel heeft inmiddels een speciale pagina met veel informatie voor ondernemers over Corona, kijk op www.kvk.nl/corona. Maar ook is er een handige tool ontwikkeld waarmee je snel kunt zien of jij ook in aanmerking komt voor één of meerdere corona maatregelingen. Ga hiervoor naar KVK_corona_regelingencheck_tcm109-489009.pdf

De KvK houdt continu de website bij met de laatste informatie, je vindt hier ook een lijst met veel gestelde vragen. In onderstaand overzicht zie je in het kort welke maatregelen door de overheid zijn genomen. Ga naar www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/ voor uitgebreide informatie over de regelingen.

coronacalculatorCoronacalculator

Een ander handig hulpmiddel om te zien welke maatregelingen voor jou van toepassing zijn is de coronacalculator welke is ontwikkelde door VNO-NCW en MKB-Nederland. Hiermee kun ja als ondernemer onder meer berekenen in hoeverre jij in aanmerking komt voor overheidsmaatregelen. Maar ook welke effecten die maatregelen hebben op je financiële positie voor de komende periode. Hiermee gaan ze dus een stapje verder dan de Kamer van Koophandel, doordat er een indicatie wordt gegeven van de persoonlijke liquiditeitspositie voor de komende periode, gebaseerd op de eigen bedrijfsgegevens.

Naast een overzichtelijk dashboard biedt het ook directe links naar aanvraagformulieren voor de verschillende corona maatregelingen. Net als op de site van de Kamer van Koophandel vind je ook hier antwoorden op veel gestelde vragen.

Corona maatregelingen door commerciële partijen

Niet alleen de overheid is in actie gekomen om getroffen bedrijven en consumenten te helpen, ook veel banken, verhuurders, verzekeraars hebben soepeler regels opgesteld.

Banken

Een aantal banken hebben besloten de rente op rood staan te verlagen en/of kun je een groter bedrag rood staan, heb je een hypotheek dan kun je uitstel van je rente en aflossing aanvragen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een half jaar aflospauze aanvragen voor leningen tot 2,5 miljoen. Welke regelingen jou bank heeft getroffen kun je zien op de website van jouw bank. Hier een link naar de speciale Corona pagina’s van de drie belangrijkste banken in Nederland.

Verzekeraars

Verzekeraars komen klanten waar mogelijk tegemoet door dekkings- of betalingsmogelijkheden te verruimen en zoeken samen met de klant naar maatwerkoplossingen. Informeer daarom bij je verzekeraar of tussenpersoon naar de mogelijkheden voor jou bedrijf.

Heb je als ondernemer je bedrijfsvoering moeten veranderen door de coronacrisis en wijk je daarmee af van je gewone bedrijfsactiviteiten, neem ook dan contact op met je verzekeraar. Samen kun je dan overleggen of deze nieuwe activiteiten ook gedekt worden.

Overige bedrijfspartners

Als bedrijf heb je te maken met veel partijen waarmee je samenwerkt en afspraken mee hebt gemaakt. Een deel van deze afspraken zullen te maken hebben met vaste kosten die je ook zonder omzet maakt. Neem ook met deze bedrijfspartners contact op als bij jou omzet wegvalt door de coronacrisis. Wacht niet tot je het echt niet meer kan betalen. Iedereen heeft last van deze crisis en als jij ze op tijd deelgenoot maakt van de problemen waar je voor staat, zullen anderen eerder geneigd zijn je tegemoet te komen. Misschien kun je een contract tijdelijk opschorten, of nu een paar maanden 50% te betalen. Als je in overleg treed is er vaak meer mogelijk dan je denk, dit geeft jou rust en maakt het makkelijker toekomstplannen te maken.

Meer informatie vind je in deze artikelen: