PUR schuim aanbrengen tbv kierdichting bij plaatsen dakraam

Vanaf 23 augustus 2023 is certificaat verplicht bij werken met PUR

Geplaatst in: Bouw, Nieuws, Wet & Regelgeving

Vanaf 24 augustus 2023 is het voor vakmensen die met di-isocyanaten werkt, verplicht om hiervoor een speciale opleiding te volgen. Of dit nodig is, vind je op het etiket van het product. Het gaat om de meeste PUR-schuimen (ook die uit een busje) en bepaalde kitten, lijmen en coatings.

Als je werkt met producten die meer dan 0,1% di-isocyanaten bevatten, zoals flexibel en harde PUR-schuimen, afdichtingsmiddelen, coatings, verven, vernissen en kleefmiddelen, moet je een speciale opleiding volgen over veilig werken met deze stoffen. Je kunt deze informatie nu al terugvinden op het etiket van de betreffende producten. Dit is verplicht vanuit de Europese REACH-wetgeving. Di-isocyanaten kunnen namelijk ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals huidirritatie, astma en allergische reacties. Daarom is het belangrijk dat vakmensen die met di-isocyanaten werken goed opgeleid zijn en de juiste beschermingsmiddelen gebruiken.

Leveranciers zijn verantwoordelijk voor het opleidingsmateriaal

De leveranciers van producten waarvoor de opleidingseis gaat gelden, zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beschikbaar maken van opleidingsmateriaal. Zij kunnen ook aangeven welke mate van opleiding nodig is voor welk product of toepassing. Je kunt daarom het beste contact opnemen met je leverancier om samen in te schatten wat de impact is voor jouw bedrijf en hoe je aan de nieuwe eisen kunt gaan voldoen.

De opleiding moet voor 24 augustus 2023 afgerond zijn. Je kunt de opleiding volgen via het online platform safeusediisocyanates.eu (kosten zijn vanaf € 5,- per training) of via je leverancier. De opleiding bestaat uit verschillende modules die afhankelijk zijn van het product en de toepassing. Heb je medewerkers dan moet je een registratie bijhouden van de bevoegde medewerkers.

Certificaat 5 jaar geldig

Het certificaat is vijf jaar geldig en moet daarna worden verlengd door een herhalingscursus te volgen. Als je geen geldig certificaat hebt, mag je niet werken met di-isocyanaten. Dit kan leiden tot boetes of zelfs tot een verbod op het gebruik van di-isocyanaten in je bedrijf. Het certificaat is dus niet alleen een bewijs van je vakbekwaamheid, maar ook een garantie voor je veiligheid en die van je collega’s en klanten.

Werken met di-isocyanaten is niet zonder risico’s, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je veilig en gezond blijven. Volg daarom de verplichte opleiding en lees altijd het etiket van het product voordat je het gebruikt.

Gratis certificering voor lijm- en kittoepassing beschikbaar

Voor allround vakmensen zal de certificering voor lijm- en kittoepassingen (trainingscode T 048) noodzakelijk zijn zoals je hieronder kunt lezen. Maar bedenk wel dat er meerdere trainingen zijn die je nodig kunt hebben als je ook met andere materialen werkt, zoals bijvoorbeeld bij schilderwerk. Bekijk daarom goed de diverse opleidingen.

Training Kleefstoffen en afdichtingsmiddelen

Hier vind je opleidingen voor vakmensen die PU-lijmen of -kitten aanbrengen:
Bouw 

 • ééncomponent PU-schuim – 048
 • Voegkitten – 048
 • Kleefstoffen en coatings voor vloeren – 049 (inclusief 048)
 • Scheurinjectieharsen – 050 (inclusief 048)
 • Loodgieterswerk – 048

Andere professionele toepassingen

 • Reparatie van voertuigen – 048
 • Timmerwerk – 048
 • Andere toepassingen – 048

Industriële toepassing van polyurethaanlijmen 

 • Industriële installaties en fabrieken directe verwerking vanuit kleine verpakkingen – 051
 • Lijmen en afdichtingsmiddelen voor industriële verlijming bij omgevingstemperatuur zonder spuiten – 052
 • Bij hoge temperaturen (boven 45 °C) en/of hoge snelheid en of verspuiten – 053 (inclusief 052)
 • Onderhoud of reparatie van machines die worden gebruikt voor het aanbrengen van kleefmiddelen – 054
 • Voor elke andere toepassing, selecteer opleiding 052 

Productie van kleefstoffen en dichtingsproducten

Om aan de verplichte certificering te kunnen voldoen, is er een online training voor lijm- en kittoepassingen beschikbaar gesteld. Deze is gratis online te volgen door gebruik te maken van onderstaande vouchercodes en kost je ongeveer 30 minuten.

Het trainingsplatform is toegankelijk via https://isopa-aisbl.idloom.events/048-nl
De FEICA-vouchercodes die gebruikt kunnen worden:

 • Code Bostik  FEICA_21_C7
 • Code CPG     FEICA_21_C24