Algemene voorwaarden vergeet ze niet!
Bij een geschil komt het regelmatig voor dat opdrachtgevers claimen dat de algemene voorwaarden niet van toepassing zijn. Er wordt vaak simpelweg ontkend dat er algemene leveringsvoorwaarden zijn meegestuurd of overhandigd. Dit wil je als ondernemer niet hebben. Hoe kun je ervoor zorgen dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn en dat je daarop een beroep kunt doen?
Je wilt natuurlijk dat je algemene voorwaarden ook echt juridisch van toepassing zijn als je deze bij een opdracht overeenkomt. Een standaard set algemene leveringsvoorwaarden (zoals de VLOK uitvoeringsvoorwaarden) is prettig werken. In deze voorwaarden worden allerlei onderwerpen behandeld die je niet steeds opnieuw in je offerte/opdracht hoeft op te nemen. Je kunt hierbij denken aan aansprakelijkheid, wijzing van het werk, oplevering en handelen bij geschillen.
Zorg dat je voorwaarden van toepassing zijn
Het juiste moment om de klant te wijzen op de leveringsvoorwaarden is voordat er een opdracht tot stand komt. Door de leveringsvoorwaarden direct te overhandigen bij de offerte of een aanbiedingsbrief voldoe je ook volgens de rechtspraak aan het tijdig informeren van je klant. Nog beter is om in al je bedrijfsuitingen naar de leveringsvoorwaarden te verwijzen. Denk hierbij aan facturen, offertes, briefpapier, profielen op andere websites, advertenties en website. De bedrijfsuitingen die via het Servicekantoor van Op Maat Bouwen worden verzorgd wordt dit waar mogelijk al gedaan.
Het is belangrijk om in de offerte/overeenkomst duidelijk naar de algemene voorwaarden te verwijzen en aan te geven dat deze voorwaarden van toepassing zijn op de opdrachtovereenkomst. Zorg dat de klant tekent voor de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden. Wil je helemaal zeker zijn, laat de klant dan de opdrachtovereenkomst en de leveringsvoorwaarden op iedere pagina voor akkoord tekenen, dit voorkomt discussies.
De klant dient uiterlijk vóór of tijdens het bevestigen/sluiten van de opdracht kennis te hebben genomen van je leveringsvoorwaarden. Gebeurt dit pas ná het sluiten van de overeenkomst dan kan de klant stellen dat de algemene voorwaarden niet van toepassing zijn. Let hier goed op bij kleine opdrachten die je wellicht mondeling bespreekt.
Het is belangrijk dat je algemene leveringsvoorwaarden goed aansluiten bij je bedrijfsactiviteiten. Consumenten worden door Europese regelgeving en de wet in hoge mate beschermd tegen onredelijke bedingen in algemene voorwaarden. Hou er dus rekening mee dat er steeds zwaardere eisen aan je algemene voorwaarden worden gesteld. Werk je zowel met consumenten als bedrijven, dan is het verstandig om in je uitvoeringsvoorwaarden daarin onderscheid te maken. Het is een optie om voor elk een aparte set leveringsvoorwaarden te hanteren.