Acquisitiefraude wordt strafbaar

Geplaatst in: Nieuws, ZZP

Acquisitiefraude wordt strafbaar

Lieden die u met slimme trucjes advertenties aansmeren of spooknota’s sturen kunnen voortaan worden aangepakt. De Eerste Kamer heeft een wet aangenomen die acquisitiefraude strafbaar stelt. Wie ondernemers onder valse voorwendselen advertenties verkoopt, kan een gevangenisstraf krijgen van maximaal twee jaar en een geldboete van maximaal 81.000 euro.

Tot nu toe konden acquisitiefraudeurs juridisch nauwelijks worden aangepakt. Als zzp’er zat je vast aan peperdure advertenties als je in hun misleidende verkooppraktijken trapte. Maar straks geldt een omgekeerde bewijslast. Niet de zzp’er hoeft te bewijzen dat hij is misleid, de verkoper van de mooie praatjes moet aantonen dat hij correct heeft gehandeld en een juiste voorstelling van zaken heeft gegeven.

De wet is tot stand gekomen op initiatief van de SP en de VVD.

Heb je zelf te maken met een factuur die je niet vertrouwt of wil je acquisitiefraude melden? Ga voor meer informatie over acquisitiefraude naar  www.fraudehelpdesk.nl Je vindt hier een overzicht van de verschillende vormen van fraude en hoe jij je hier het best tegen kunt wapenen.